RotumääritelmäAmerikanbulldoggia on jalostettu maatilan hyötykoiraksi, jota käytettiin maatilan töissä. Ne kuuluivat myös kiinteästi perheeseen ja olivat avuksi myös ihmisten ja omaisuuden suojelemisessa.


Yleistä

Amerikanbulldoggi on tasapainoinen, lyhyt turkkinen, lihaksikas ja atleettinen eläin. Amerikanbulldoggi osoittaa suurta voimakkutta, kestävyyttä ja ketteryyttä. Urokset ovat luonnostaan isompia, suuriluisempia ja maskuliinisempia kuin nartut.


Luonne

Amerikanbulldogin kuuluu olla valpas, ulospäinsuuntautunut ja itsevarma. Välinpitämättömyys vieraita kohtaan on hyväksyttävää. Itsevarmuus toisia koiria kohtaan ei ole virhe, mutta tuomari voi poistaa koiran jos se häiritsee muita.

Virheet: äärimmäinen aggressiivisuus tai arkuus. Koira joka ei anna tuomarin tarkastaa itseään käyttäytymällä vihaisesti tai arasti, voidaan hylätä riippuen käytösongelman suuruudesta.


Hylkäävät virheet: äärimmäinen aggressiivisuus tai arkuus.


Arkuus: Koira on pohjimmiltaan arka, jos se kieltäytyy tuomarin tarkastuksesta perääntymällä; se pelkää lähestymistä takaapäin tai pelästyy äkillisiä ja epätavallisia ääniä tietyissä määrin. Huomaa, että pennuilla hyväksytään lievä arkuus; ikä ja sosiaalistaminen tuo lisää varmuutta koiralle.


Aggressiivisuus: Koira, joka hyökkää tai yrittää hyökätä joko tuomaria tai esittäjää kohti, on ehdottomasti aggressiivinen. Aggressiivista tai hyökkäävää asennetta muita koiria kohtaan ei pidetä vihaisuuden merkkinä.


Koko

Standard-tyyppi: Uroksen ihanteellinen säkäkorkeus on 58-68 cm, paino 34-52 kg.

Nartuilla ihanteellinen säkäkorkeus 53-64 cm, paino 27-39 kg.

Bully-tyyppi: Uroksen ihanteellinen säkäkorkeus on 58-68 cm, paino 36-57 kg.

Nartuilla ihanteellinen säkäkorkeus on 56-66 cm, paino 27-48 kg.

Huomaa, että koiran kokonaisolemus on tärkeämpi painoa arvioitaessa.


Pää

Pään tulee olla leveä, yläosa litteä ja ulkonäöltään neliön muotoinen. Pään tulee olla pituudeltaan keskikokoinen ja poskilihasten korostuneet.
Standard-tyyppi: Mieluiten laatikonmuotoinen tai kiilamainen muoto.
Bully-tyyppi: Suurempi, pyöreämpi muoto on ihanteellinen.


Kuono

Kuonon tulee olla leveä ja sierainten avonaiset. Se on leveämpi juurestaan ja kapenee nenää kohti. Huulten tulee olla runsaat ja mustat; pieni vaaleanpunaisuus on sallittua. Leuka on selväpiirteinen eikä se saa peittää ylähuulta.


Standard-tyyppi: Kuonon tulee olla pituudeltaan 5-10 cm. Sen tulee olla 35-45% pään koko pituudesta.
Bully-tyyppi: Kuonon tulee olla pituudeltaan 5-7,5 cm. Sen tulee olla 25-35% pään koko pituudesta.


Virheet: Riippuvat huulet, kapea kuono ja täysmusta maski. Huomaa, että kuonon tulee olla sopusuhtainen pään kokoon ja tyyppiin nähden.

Kirsu

Suositeltu kirsun väri on musta.


Kosmeettinen virhe: Kirsun väri mikä muu tahansa kuin musta. Punainen, ruskea, vaaleanpunainen, dudley tai grizzle kirsun värinä esiintyy, on silti kosmeettinen haitta.


Purenta

Hampaiden tulee olla keskikokoiset tai isot, eikä niiden tule näkyä suun ollessa kiinni. Huulet ovat kohtalaisen isot; musta pigmentti huulissa suositeltavaa ja hieman vaaleanpunaista on sallittua.

Standard-tyyppi: Tiukka alapurenta (käänteinen saksipurenta) suositeltavaa. Alapurenta n. 1,3 cm asti hyväksyttävää; +/- 0,3 cm hyväksyttävää kun hampaat eivät ole näkyvissä.

Bully-tyyppi: 0,64-1,27 cm:n alapurenta riippuen koiran koosta ja kallon muodosta. +/- 0,3 cm hyväksyttävää kun hampaat eivät ole näkyvissä.


Virheet: Pienet hampaat tai epätasaiset etuhampaat. Hylkäävä virhe (molemmat linjat): "papukaijasuu" tai näkyvät hampaat kun suu on kiinni. Bully-linjan vakava virhe: Yli 1,9 cm:n alapurenta, ylipurenta tai vino leuka.


Huomaa: Amerikanbulldoggi on työkoira, jota ei saisi rangaista puuttuvista tai rikkinäisistä hampaista.


Silmät

Mantelin muotoisista pyöreisiin, keskikokoiset.

Väri: Ruskea on suositeltava. Vilkkuluomi ei saisi olla näkyvissä. Musta pigmentti on suositeltavaa; muut värit ovat kosmeettinen haitta.

Kosmeettiset haitat: Mikä tahansa muu väri kuin ruskea, eri väriset silmät. Vaaleanpunaiset silmänympärykset tai vilkkuluomi näkyy liikaa.

Vakavat virheet: Kierot tai epäsymmetriset silmät.


Korvat

Korvien tulee sijaita korkealla päässä, olla keskikokoiset, voivat olla roikkuvat, hieman koholla tai ruusukorvat.

Virheet: Typistetyt tai ajokoiran korvat.


Kaula/Niska

Hieman kaareva, hyvin lihaksikas ja keskipituinen, kapenee olkapäistä päähän.

Bully-tyyppi: Kaula on melkein samankokoinen kuin pää.

Vartalo

Leveä, syvä rinta; melko kompakti/kiinteä, suora ja hyvin tasapainoinen. Rinta ei saa olla kapea tai liian leveä, eikä kyynärpäät saa olla ulos- tai sisäänpäin kääntyneet. Selän tulee olla leveä ja melko lyhyt, näyttäen voimakkaalta.

Virheet: Selkä ei saa olla kapea, liian pitkä tai notkolla.

Huomaa, että virheen vakavuus riippuu siitä kuinka se vaikuttaa koiran työkykyyn ja liikkuvuuteen.


Eturuumis

Rinnan tulee olla syvä ja melko leveä näyttääkseen voimakkaalta ja atleettiselta. Etuosan pitää ylipäätään olla suora ja hyvin tasapainoinen. Rinta ei saa olla kapea tai liian leveä.


Takaruumis

Leveä, lihaksikas, lihakset kaventuen jalkaan ilmaisten nopeutta ja voimaa, mutteiniin suuret kuin olkapäissä. Takajaloissa ei saa olla liikaa kulmauksia tai puuttuvia kulmauksia.

Vakavat virheet: Kapea tai heikko takaruumis, heikot kintereet, avoimet kintereet, länkisääret (takana).


Jalat

Jalkojen tulee olla vahvat ja suorat ja niissä keskiraskaat tai raskaat luut. Eturaajat eivät saa ollaliian lähekkäin tai liian kaukana toisistaan. Kintereiden tulee olla vahvat, suorat ja pystyt. Takaraajojen tulee olla kohtalaisen kulmautuneet ja samansuuntaiset.


Käpälät

Käpälien tulee olla pyöreät, keskikokoiset; varpaiden hyvin kaareutuvat ja tiukat/tiiviit.

Virheet: Leveät jäpälät tai käyrät varpaat.


Häntä

Vahva/paksu juuresta, kaventuen kohti kintereitä rentona ollessa. Häntä voi olla ylhäällä koiranollessa innostuneessa tilassa. "Pumpunkahvahäntä" on suositeltava, mutta mikä tahansa häntä innostuneen koiran ylhäällä olevasta hännästä rentoutuneen koiran alhaalla kintereiden välissä olevaan häntään on hyväksyttävää. Häntä ei saa päättyä täyteen ympyrän muotoon.

Virheet: Selän päälle kääntynyt häntä, korkkiruuvihäntä, sykkyrä tai kiero häntä.

Huomaa, että typistämätöntä häntää pidetään parempana, typistetty on hyväksyttävä, mutta sitä pidetään kosmeettisena haittana.


Liikkeet

Askelluksen tulee olla tasapainoista ja sulavaliikkeistä, osoittaen nopeutta, ketteryyttä ja voimaa. Koira ei saa kulkea liian leveästi ja vauhdin lisääntyessä jalat liikkuvat vartalon keskiosaa kohti pitääkseen yllä tasapainon. Ylälinja pysyy vakaana ja tasaisena, samansuuntaisena liikkeen linjan kanssa.

Virheet: Jalat, jotka eivät liiku samalla tasolla, ristiin menevät etu- ja takajalat, etu- tai takajalat jotka liikkuvat liian lähekkäin tai koskettaen toisiaan, taapertaminen, sivusuunnassa puolelta toiselle liikkuvat jalat. Huomaa, että Bully-tyypin askelluksessa on hieman vähemmän ulottuvuutta, notkeutta ja joustavuutta kuin Standard tyypin koirilla.


Turkki

Lyhyt ja sileä.

Vakava virhe: Pitkä ja pörröinen turkki.


Väri

Täysin valkoinen tai jokin värikuviointi, mukaan lukien mustat, punaiset, ruskeat, ja kaikki brindlet.
**Johnson-/Bully-tyypeille Blue Brindle & Pied ovat hyväksyttyjä mutta luetaan kosmeettiseksi haitaksi.

Virheet: mikä tahansa Merle väritys

Hylkääviä virheitä: Mikä tahansa sininen väritys Standard-tyypillä tai kokonaan sininen Johnson-/Bully-tyypillä.Hylkääviä virheitä

Kastroitu tai steriloitu koira. Uroskoirat, joilla ei ole molemmat kivekset näkyvissä. Sokeus tai kuurous.
Kosmeettiset virheet ovat vähäisiä virheitä. Virhe, jota ei ole luokiteltu kosmeettiseksi, liittyy työkoiran rakenteeseen.

Rakenteellinen virhe: Nämä virheet liittyvät koiran rakenteeseen ja perusliikkeisiin. Näitä virheitä arvioidaan sen mukaan, miten ne vaikuttavat koiran työkykyyn.

Huomaa, että piirteet, joista hylätty tai annettu virhe näyttelykehässä, eivät estä missään nimessä koiraa tekemästä työtehtäviä tai mitätöi koiran saavutuksia työkoirana.

Narttu, jolla on juoksu, ei saa osallistua näyttelyyn eikä sitä saa myöskään tuoda näyttelyn läheisyyteen.